FİZİK VE BİLGİ ÜZERİNE BİR DENEME

                                                   FİZİK  VE BİLGİ ÜZERİNE BİR DENEME



 

     Fizik, sonsuzluklar evreninde yine sonsuz küçüklükte olan insanın maddenin ilişkilerini çözmek için ucuz matematik oyunlarıdır. Bunların ucuz olması değersiz oldukları anlamına gelmiyor tabiki lakin anlam vermek için biraz sıyırmanız gerektiğini anlatmak istiyorum. Diyalektik yöntem ,Platon ve Aristonun tartışmasından doğup 2000 yıl sonra  Hegel ve Karl Marx ın tartışması ile yetişkinliğinin ilk adımını atıyor. Bugün, modern anlamda bilim yaparken kullandığımız her türlü bilişsel bilgi yine aynı kavganın tartışmanın mirası ile mümkün oluyor. Felsefe ,düşünme eyleminin metodolijik bir taban üzerine oturtma eylemidir.  Düşüncenin özüne indiğimizde bizi karşılayan fikirler yine bilim gibi kendimizle savaşmamızı “İdealizim” ve “Mayteryalizm “ kavgası yapmamıza sebep oluyor. Sorduğumuz her soru, yeni bir soru ile kendini açıyor .Tözü büyük bir tartışma içinde buluyoruz kendimizi. Fizik bu tartışmaların her zaman hakemi olmuştur.

Soru : Bilgi nedir?

Modern anlamda diyalektik yöntem , okullarda öğretilen anlamda tez,antitez ve sentez eytişimi olarak kabul görüyor. Bilgiye ulaşmak için Hegel’in miras bıraktığı yöntem üzerinden gelişim yapan Marx’ın önümüze koyduğu ,artık herkes tarafından kabul görmüş “Materyalist Diyalektik” kullanıyoruz. Bilginin özü platoncu anlamda “idea “ değil maddedir diyoruz. Bu tartışma uzuyup gidiyor yıllardır.

 

  Fizik bu öz çerçevesinde bize büyük bir yer açıyor . Bilim yapmak özünde düşünme eyleminin sınanabilir bir kuram haline gelmesi ile oluşur. Fikir olgunlaşır ,sınanır ve kanıtlanır ya da yanlışlanır. Bizim eylemlere olan bakışımız aslında olgular üzerinde edindiğimiz tecrübeler üzerinden vardığımız yargılardır. Hiçbirimiz bilginin özünden şüphe duyup sorgulama ihtiyacı duymuyoruz. Bilgi zaten kalıplaşmış bir bilgi ve metodun ardılı olarak türüyor bu bilgi sürecin en çelişkili ve en üretken kısmını oluşturuyor . Elimizde zaten bildiğimiz bir bilgi olsun .Örnek , elma serbest bırakıldığında düşer. Bu bilgi üzerinden yeni üreteceğimiz bir fikir ortaya koyuyoruz. Ortaya koyduğumuz fikiri sınıyoruz (bu sınama düşünsel –teorik-  ya da deneysel –pratik- olabilir) sınamanın sonuçlarında yeni bir bilgi elde ediyoruz.  Elde ettiğimiz her bilgi sınanabilir oluyor ardıl bilgiler için  her defasında sınamıyoruz tabiki . Nesnel bir kavramı doğrulamaya çalışmak vakit kaybıdır . Bir kavramı yanlışlıyamıyorsanız doğru olduğunu kabul etmiş olduğunuz anlamına geliyor. Dünyayı değiştirmek istiyorsanız yanlışları bağırmalısınız.

 

    Bilim için cesur olmak zordur . Cesur olabilmek düşüncelere biçim vermek ve bir metod üretmek ve kendinizi anlatabilecek bir motto bulmak çok zordur . Yeni bir şey bulduysan, buludğun kavramı başkalarına anlatmalı ve herkesin anlayabilmesini sağlamalısın. Bilgi yalandır, zaman gibi .....

 

 

 

 

Bugün bildiiğimiz kavramlar yalanlana değin doğal bir model üzerinde deney yapmaya devam edeceğiz. Soruyorum ; Sorguluyor muyuz bilgiyi ? Kendim için sorduğum bir soru varlığından nasıl emin olabilirsin . “Cogito ergo sum” demek var olmak demek mi ne kadar emin olabilir insan varlıktan. Valığımdan emin olmak için yokluğuma mı ulaşmalıyım ?

Fizik var olduğumuzu söylüyor bir kaç trilyon kere trilyon atomdan oluşan bir canlı organizma . Düşünceyi tanımlamak için hangi kelimeleri kullanmalıyım ? 

 

Doğru cevapları yanlış sorularda aradığımı hissediyorum . Bugün size birşey anlatmak niyetinde değilim sorularla doğdum . Soruların geometrik olarak arttığını öğrendim insan öğrendikçe daha da açlaşan bir balık gibi öğrendikleri boş kütüphanedeki rafına geçiyor ve ilgiyi kaybediyor.Okuduğumuz bildiğimiz gördüğüm şeyler değersizleşiyor. Daha yeni şeyler istiyoruz her zaman . Bitirdiğim her kitabın sonunda yeni bir kitaba atlamam gibi bilgi hepimiz için aradığımız bir sandık gibi lakin hiçbirimiz aradığımız cevabı bulamıyoruz. Tüm sorularımın cevabını ölümde bulacağım o güne değin daha fazla soru sormak için yaşamaya okumaya devam etmek dileğiyle.  Quod erat demonstrandum.....

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar