24 OCAK 2023

 

24.01.2023

            Masamın üzerinde bir karınca Rainer Maria Rilke’nin şiir kitabının üzerinde bir köşeden bir köşeye gitmekte. Ne derece sonsuz bir yol alıp gelmiş buraya diye düşünüyorum. Buraya kadar gelmiş acaba geriye dönüş yolunu bulabilecek mi? Belki de eve döndüğünde diğer karıncalara beni anlatacak gördüğü kadarıyla.

            Masamın üzerinde bir karınca son günlerde masanın üzerine bir dağ gibi yükselmekte olan kitapları bir bir aşarak en tepeye ulaşabilecek kadar güçlü bir karınca. Karıncanın yaratılışı sadece ulaşabilecek bir yer arıyor oluşumu kaç tanesi yaşıyorlar yaşamın içinde. Ufak bir kırıntının kokusuyla yüzlercesi var oluyorlar bir anda. Karıncalar diğer birçok böcekten daha sevecen çoğunluk için peki neden?

            Doğadaki en yırtıcı canlılar topluluklarından biridir karıncalar. Bu türde araştırma yapan bilim insanların çoğunluğu için eğer türün çoğunluk ekseriyeti beş santimetrenin üzerine ulaşabilseydi tüm dünya canlılığı için yıkıcı bir güç oluşturabilecek kadar kalabalıklar. Tabii bu tehlike insanın zekâsı karşısında dumura uğrayacaktı yüksek ihtimalle. Çünkü zekâ olarak tanıttığım bu övünç aslında bir soru sorabilme yeteneği. Herhangi bir canlı zeki değil midir? Canlıların çoğunluğu özellikle memeliler insan kadar olmasa da gayet zeki yaratıklar insanın farkı farklı sorular sorabilmesi ve bu soruların cevaplarından ürkmeden yaşayabilmesi.

            Savunma adı altında farklı sorular sormaya devam ediyor. Bir bomba yapsak ve yüz bin kişiyi aynı anda öldürme gücü olsa nasıl olur? Bu soruya verebileceğim cevaplar aslında benim için tekil savaşın ve gücün her türlüsüyle bir edebi kavga sürdürüyor olmam bu soruyu soracak kişi ve zihinlere de aynı cevabı vermemi gerektirecek. Neden yüz bin kişiyi öldürüyoruz? Çünkü onlar terörist.

            Adam Sandler’ın Zohan’a Bulaşma adlı filmini izledim. Film dünya üzerinde yaşayan insanlar için büyük ince sınırları yaşayan bir konu üzerine kurulu. Filistin ve İsrail tartışması nasıl anlatılmalı ya da elinde sinema kadar büyük bir güç barındıran önemli bir isim bu konuyu nasıl ele almalı. Filmin başında bir İslam yergisi yapacağını düşünmüştüm. Film ilerledikçe bence Amerikan komedisinin en sevdiğim yanı konular ne kadar kriminal olursa olsun tarafsız kalabilmesi, öte yandan filmde sevmediğim aynı şekilde Amerikan komedilerini korkak yapan her zaman toz pembe finallere sahip olması.

            Fikir olarak gerçekten doğru bir mottoyla son buluyor. İsrailli bir kontrgerillanın Filistinli bir kadınla âşık olup evlenmeleri. Filmin tarzı absürt dokusu içinde barındırdığı tüm komedi öğelerinin arkasında Türkiye’de bile çok az anımsanan terörün ne olduğu ile yapılmayan birçok tartışmayı da yapan bir film. Adam Sandler’ın çok ondan fazla filmini izlemiş biriyim ancak ilk kez bir Sandler filminde soru sorma ve mesaj verme ehemmiyetinin bu kadar ön planda olduğuna şahit oldum.

            Zohan bir karakter olduğu kadar gücünün yanında taşıdığı temiz kalbi ve yardımseverliği ön yargıdan ayrıştırdığı tüm özelliklerin yanında filmin asıl mesajı nefrete mecbur kalanlar başlığı altında değerlendiriliyor. Benzetme tam olarak yerinde olacak ama doğuda ırkçılığın batıdan daha fazla olması da aynı şekilde nefrete mecbur bırakılmış azınlıkların neticesi olarak görünüyor benim gözlerimden. Her ne kadar kabul etmek istemesek de aslında ayrım ve ırkçılık var ancak bu ayrım doğuştan gelen ya da sonradan oluşan ayrımlar değil. Hayatta mecbur bırakılmış bu nefretlerden sıyrılmak isteyen ne kadar fazla olduğunu gösteren birçok şey var aslında. Efendim biz bir münakaşaya girme zorunluluğu hissediyoruz karşıdakiyle ama savaşın bizim savaşımız olmadığının da farkında değiliz. Konuşmadıkça ne kadar yalnızlaşıyoruz. Bu filmin herkes tarafından izlenmesini dilerdim. Aynı anda güldürürken ne kadar çok şey anlatabileceğini Türk komedi arenasına da gösterebilecek türden bir film.

            Masanın üzerinde bir karınca bilgisayarın harfleri üzerinde bir o uca bir uca gidip geliyor. O giderken yazıldı bu yazı onu rahatsız etmemek adına özellikle onun transfer geçtiği harflere basmama titizliğini de göstererek. Günün birinde Kürt sorunu, doğu sorunu adına ne derseniz deyin çözülmüş olacak. Bunun ne olduğunu mecbur bırakılmış nefretlerinin farkında olacak bir gelecek nesil tarafından.

            Masamın üzerindeki karınca masa lambasına doğru tırmanmakta. Bir fedai olarak tüm koloniyi temsil ediyor fi zamandır. Uzun çarşaf cümleler kuruyoruz bir dut ağacı sevginin altında. Sallanıyor dallar bakalım neler dökülecek ağaçtan diye seyretmekteyim.

            Masamın üzerindeki karıncaya selam olsun.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Bir milyon yıldır aynı savaş

Savaşın adı tartışmalar boyunca sürecek

Bir ırkın sonuna nasıl bir sorun parantezi açılabilir anlaşılmaz

Bakınız ben daha önceleri bu tartışmayı yaptım aç parantez bir sonuç bulunamadı kapa parantez

 

Zamanın geçtiğine nasıl inandıracağız bu insanları

Aziz insanlar evet şu an yüz sene öncesinde değiliz aynı şeyler için savaşmayın lütfediniz

Bakınız bu tartışma daha zamanın var olmadığı zamanlarda uydurulmuştur

Sırf sizler kendinizi ait hissedeceksiniz diye bin yıl daha aynı tartışmayı yapmanın bir anlamı yok

 

Nasıl anlatacağını bilmeden cümleler diziliyor uzun uzun hesaplı

Bakınız bu bir bakkal hesabı değil zamandan borç aldım kendisi iyi mühendistir.

Belki uzun ve katranlı zamanlar biçebiliriz kendimizce bulduğumuz palavra düşler için

Uzun ve ahir bir zaman deyip geçiyorlar efendim nasıl anlatacağız bunlara sorunların mihenk taşının zührevi bir alemden zihinlerine iştigal ettiğini

 

Anlatamayız mavi boncuk bir öykü değil çünkü

Güç, var

Kan, var

Öfke, var

 

Çözümlü cümleler aramaz para bugünlerde

Bin yıl daha var farkındalığını yaşayacak zamansız cümlelerle

Ne sorun biçiliyorsa dünya için

Azınlıktan çoğunluğa

Tüm sorun hayallerini adına, hayal denilen

Ardından giden hayalcilerin kurtardığı bir anlamak

Kurtaracak geleceği

Ölülerin arkasında ağlamasa yetimler

Daha az yanar evlerin çatısı

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar